Nike и Колин Каперник – скандалът на годината?

Интернет общността избухна през септември, когато Nike представиха новото си рекламно лице, Колин Каперник. Активистът за равноправие на афроамериканците е противоречива личност, затова спротният гигант направи смела стъпка с партньорството си с него.Безотговорна постъпка или велик ход е това? Наистина ли „и лошата реклама е реклама“? Медиините данни на Neticle ще дадат верния отговор.

Силно начало на кампанията

Neticle събра и анализира публичните онлайн съдържания (статии, постове в социалните медии, коментари под статии, блогове, форуми), които са генерирани в периода 1 септември и 31 октомври. За 2 месеца спортистът е споменаван 686 пъти, спортната марка 1881 пъти, а общата им кампания 376 пъти.

В действителност споменаванията са генерирани в рамките на 10 дни. В периода 3-14 септември са публикувани 50-250 резултата дневно.

Neticle_Nike_mentions
1. графика: брой споменавания на Колин, Найк и общата им кампания през септември-октомври (Източник: Neticle.bg)

Ако сравним тази кампания с други събития около Nike в този период, ще се види реално наистина колко бързо генерира резултати акцията. Например, скандалът за сексуално насилие спрямо спонсорираната от Nike футболна звезда Роналдо генерира само 103 резултата, а раздялата на тенисистката Мария Шарапова с Nike е споменавана 55 пъти. Както се вижда, юбилейната кампания е наистина силна и атрактивна.

Късметът е със смелите?

Не само е атрактивна, но и провокативна. Още преди старта можеше да се предположи, че ще има негативни коментари, но дялът им от 38% накара и ПР-ите на Nike да се хванат за главата.

Едва 17% от резултатите са позитивни, а дискусиите са се водили основно в коментарите под статиите. Най-много е критикуван Колин, а много потребители се притесняват, че заради него ще пострада и репутацията на спортната марка. Немалкото позитивно настроени потребители обаче подкрепят Nike за смелата постъпка, с която застава зад такава социална кауза, влизайки дори в спор с управляващите.

Neticle_Nike_campaign_piechart
2. графика: разпределение на споменаванията на кампанията по източници (Neticle.bg)

Извън печалбата

Nike смятат кампанията за успешна, което се вижда и от данните на Neticle. По-точно, вижда се огромния интерес и темата на коментарите: повечето дискусии подминават финансовия аспект на кооперацията, дали ще има оттегляне на клиенти, и по-скоро се дискутират актуалните проблеми на американското общество, равноправието. Много от потребителите се съгласяват, че малцинствения проблем, съществуващ векове, не може да се разреши само за няколко десетилетия, и да, има нужда от кампании като тази на Nike.

Neticle_Nike_comment
3. графика: Типичен коментар под статия (Neticle.bg)